
Et portræt af NBE virksomheden, ATP ejendomme i Aalborg Storcenter
I løbet af 2017 vil NBE sætte fokus på medlemmerne af netværket igennem en række portrætter. Første historie kommer fra ATP ejendomme, der har været medlem af NBE siden 2015.
Claus Münster er driftschef i ATP Ejendomme og arbejder i Aalborg Storcenter. ATP byggede storcenteret i 1996, hvor Claus har været ansat siden åbningen. Sammen med det øvrige driftspersonale, arbejder han hver dag med bæredygtighed, i bred forstand:
”Et hus som Aalborg Storcenter kræver stor fokus på driftsomkostningerne, og gennem årene har vi foretaget mange spændende tiltag. I de første år brugte vi mange resurser på at optimere driftstiderne i CTS-anlægget (Central Tilstandskontrol og Styring), så det matchede butikkernes behov. Efterhånden kunne vi ikke komme længere ad den vej og måtte investere i nye teknologier, herunder ny belysning og ventilation. Specielt vil jeg nævne ventilation som et område, hvor der er rigtig mange penge at hente på el-besparelser. Udskift de gamle traditionelle ventilatorer med nye EC ventilatorer. Også køle-, varme- og vandforbrug er blevet gransket nøje. Sammen med Eniig, overvåger vi energiforbruget døgnet rundt. Har vi et forbrug ud over det forventede, udløser det lynhurtigt en alarm på mail eller sms. For at overvåge forbruget, har vi installereret et utal af målere, så vi præcis ved, hvor vi bruger energien.
Jeg har ikke andre lignende virksomheder, som jeg kan benchmarke mig op imod, så min målsætning er at ”bruge mindre energi end sidste år”. Det giver et sundt pres på mig og kollegerne, da huset hvert år forøger kundestrøm, omsætning og åbningstider. Kan man på trods af det, sænke energiforbruget, er det ikke så ringe endda -som man siger på nordjysk.
Nu er bæredygtighed meget andet end el-forbrug. Tidligere på året havde jeg besøg af ”Det Grønne Rejsehold”, der er et initiativ fra NBE, hvor nyuddannede akademikere går sammen på tværs af fagområder for at hjælpe virksomheder med bæredygtighedsinitiativer. Når man mixer et team, bestående af en psykolog, en sociolog, en kommunikationsuddannet, en teknoantropolog og en energiingeniør, ser man tingene fra mange (nye) sider. I mit tilfælde, var det hjælp til affaldshåndtering, som de unge mennesker kiggede på. Hvordan forbedrer jeg kommunikationen og får 700 ansatte at tage del i affaldssorteringen? De fysiske forhold, de ansattes adfærd, affaldsfraktionerne og affaldsmængderne, det hele blev gennemgået via interview og spørgeskemaer. Jeg sidder nu med en rapport, der er et glimrende værktøj til vores kommende investeringer.
Jeg har et stort udbytte ved at være med i netværket NBE. I et job som mit, kan man ofte være lidt alene om løsningerne. Mit faglige netværk i ATP Ejendomme befinder sig i Aarhus og København, så vi mødes ikke så tit, til faglig sparring. Det er noget nemmere at besøge et lokalt netværk. Eksempelvis; skal jeg besøge Aalborg Havn, for at se nærmere på deres nye lysinstallation. NBE’s virksomhedsbesøg, med indbyggede workshops og netværk, er super initiativer som rammer lige i øjet.
Jeg har i øvrigt stor opbakning i mit bagland hos ATP Ejendomme, hvor vi eksempelvis har ansat en bæredygtighedsingeniør, der udelukkende arbejder med bæredygtighedsaktiviteter. Vi vil altid have fokus på mennesker, innovation og bæredygtighed. Sammenholdt med fokus på kommercielle forhold, skal dette sikre en konkurrencedygtig ejendom med et fornuftigt afkast, til glæde for alle ATP-kunderne”
Ønsker du kontakt til Claus Münster fra ATP ejendomme, eller ønsker din virksomhed at deltage i et medlemsportræt, så er du velkommen til at sende en mail til nben@aalborg.dk.
Udgivet 30.01.2017