
Et portræt af NBE virksomheden DGE
DGE er en værdibaseret miljøvirksomhed, der rådgiver om miljø, byggeri og renovering med særligt fokus på jord og grundvand, bygningsforurening, ressourcer og genanvendelse. DGE beskæftiger ca. 120 medarbejdere i Skandinavien og Baltikum. Virksomheden, der bl.a. har kontor i Nibe, har været medlem af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) siden 2016.
Henrik Melgaard er projektchef og geolog i DGE, og for ham er bæredygtighed en naturlig del af hele virksomhedens rådgivningsspektrum: ”Miljø er vores kernekompetence og vores ansvar. Derfor tænker vi som miljørådgiver i bæredygtige løsninger, når vi rådgiver vores kunder – både økonomisk og miljømæssigt.
Vi beskæftiger os med, hvordan vi kan genanvende ressourcer på den mest bæredygtige måde, f.eks. ved etablering af diger, støjvolde, terrænregulering, klimasikringsløsninger, rekreativ landsskabsdannelse m.m. Vi er optaget af, hvordan vi kan sikre os mod klimaforandringer ved at være smarte og intelligente i vores byudvikling, men hvor vi samtidig har fokus på genanvendelse af ressourcer. Kort sagt hvordan vi sikrer de bedste løsninger erhvervslivet imellem.
Mere specifikt arbejder vi inden for jordhåndtering med genanvendelse og upcycling. Vi forsøger at håndtere jorden så lokalt som muligt, så CO2-regnskabet bliver bedre, end det ellers ville være. Vi tænker i, hvordan jorden skal bruges efterfølgende, og om den kan genanvendes på stedet, så vi undgår at transportere råstoffer andre steder fra. Vi tænker i tiltag, hvor andre kan bruge jorden, og vi derved har mulighed for at indgå byttehandler.
Inden for bygningsforurening giver vi vores kunder muligheden for at tage ansvar og tænke bæredygtigt. Det gør vi ved, at bygningsejere til bygninger, der skal renoveres eller rives ned, ud fra vores undersøgelser får vejledninger til, hvad der kan genbruges, og hvad der ikke kan. På den måde sikres det, at byggematerialer, der ikke indeholder problematiske stoffer, bliver genanvendt til andre nyttige formål, og at de øvrige materialer bliver deponeret korrekt.
Vi har også fokus på udvikling af nye metoder inden for bæredygtighed. For eksempel har vi undersøgt hvilke miljømæssige, økonomiske og sociale fordele, der kan opnås ved at grave gammelt affald op fra deponier og lossepladser og sortere det med henblik på genanvendelse. Projektet, der kaldes Landfill Mining, er støttet af Miljøstyrelsen og udkommer som rapport i sommeren 2017.”
Bæredygtig erfaringsudveksling med resten af Nordjylland
DGE fokuserer på vidensudveksling og sparring med andre virksomheder og organisationer i Nordjylland når det kommer til bæredygtighed. ”Nordjylland er innovativ og nytænkende, når det kommer til bæredygtighed. Med EU-støttede projekter og fyrtårnsprojekter på tværs af Skandinavien har NBE virkelig formået at sætte Nordjylland på verdenskortet med hensyn til bæredygtig udvikling. Det er her, bevægelserne sker, og for at være en aktiv medspiller på den udvikling er DGE medlem af NBE” fortæller Henrik Melgaard, og fortsætter: ”Som medlem af NBE er vi blevet en del af et stort og vigtigt netværk med organisationer og virksomheder, der alle arbejder for en mere bæredygtig udvikling. Vi sætter meget stor pris på den uformelle og innovative dialog om bæredygtighed, der er i netværket, og muligheden for at dele viden og erfaringer med andre virksomheder, der som os, har bæredygtighed højt på dagsordenen”
Ønsker din virksomhed at blive den næste til et NBE portræt, så kontakt kommunikationsmedarbejder, Lene Buhl på lene.buhl@aalborg.dk.