Onsdag den 7. juni inviterer Aalborg Universitet (AAU) og NBE til en intensiv formiddagsworkshop om cirkulære forretningsmodeller i møbelbranchen. Deltagerne vil også diskutere hvilke nye kompetencer, der er brug for, når de cirkulære forretningsmodeller skal realiseres.
Der er stigende både politisk og markedsmæssig opmærksomhed omkring genanvendelse og cirkulære forretningsmodeller – også i møbelbranchen. For at udvikle de nye forretningsmodeller er der brug for at tænke i nye baner med fokus på overordnede løsninger frem for nye produkter.
Et godt eksempel er skolemøbler, hvor det ikke er de fysiske møbler, der sælges, men en service, der hedder skolemøbler til 50 elever i 10 år. Dvs. at leverandøren tager ansvaret for at reparere eller skifte møbler ud, der bliver grimme, slidte eller går i stykker. Tricket er, at møblerne ikke kasseres, men får udskiftet eller repareret de nødvendige dele.
Her handler design ikke kun om produktet, men bliver i virkeligheden langt mere strategisk: Design af virksomheden, design af produktkæden, samarbejdet til data inde i systemet, samarbejde med leverandører og så videre. Dertil kommer naturligvis også designet af selve produktet. For at udvikle de nye løsninger har man brug for tværfaglig viden og nye kompetencer. På workshoppen den 7. juni er der lejlighed til at diskutere cirkulære forretningsmodeller i møbelbranchen, hvilke kompetencer der er behov for til at udvikle og realisere dem – og ikke mindst hvordan virksomheder og universiteter m.fl. kan samarbejde om at udvikle kompetencerne.
Forenede europæiske kræfter
Workshoppen er en del af det europæiske KATCHe projekt (Knowledge Alliance on Product-Service Development Towards Circular Economy and Sustainability in Higher Education). Her vil AAU sammen med partnere, der foruden danske Højer Møbler består af universiteter, virksomheder og videncentre fra Portugal, Spanien og Østrig, udvikle uddannelsesforløb, moduler til uddannelser, materialer til brug i uddannelser – herunder også efteruddannelse – primært rettet mod møbelbranchen og byggebranchen.
I hvert af de fire lande bliver der opbygget netværk med det formål at fremme samarbejde og involvere virksomheder og andre i at udvikle nye, direkte anvendelige kompetencer inden for cirkulær økonomi. Dertil kommer en viden-hub på tværs af landene, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer mm. På workshoppen er der en kort introduktion til netværket og hvordan man kan blive medlem.
Program for dagen:
9.00 – 9.15 Kaffe og rundstykker
v/ NBE
9.15 – 9.35 Velkomst og introduktion til cirkulære forretningsmodeller
v/ Mette Mosgaard, AAU
9.35 – 9.50 Eksempler på cirkulære forretningsmodeller i møbelbranchen
v/ Adm. Direktør Michael Glibstrup, Højer Møbler, og NN
Pause
10.00 – 10.40 Diskussion i mindre grupper (del I)
Forskellige typer cirkulære forretningsmodeller (fx reparation, leasing, genbrug og produkt-service systemer):
– Hvad er kernen i disse forretningsmodeller, hvilke udfordringer er centrale og hvilken viden og kompetencer er nødvendige for at realisere modellen?
10.45 – 11.00 Introduktion til et europæiske projekt om cirkulære forretningsmodeller i møbelbranchen (KATCH_e). Præsentation af kortlægningen af kompetencebehov for cirkulære forretningsmodeller herunder eksisterende metoder og redskaber
v/ Kirsten Schmidt, AAU
11.00 – 11.15 Åben diskussion. Hvilke udfordringer bør studerende og designere i virksomheder kunne håndtere for at understørre cirkulære forretningsmodeller? Hvilke kompetencer bør man fokusere på?
Pause
11.25 – 11.50 Gruppediskussioner ud fra de cirkulære forretningsmodeller (del II): Hvilke cases og udfordringer vil være egnede som udfordringer til studerende til at udvikle løsningsmodeller til (og derved få relevante kompetencer)? Hvilke aktører og interessenter bør tænkes med ind i disse cases? Vil I selv være cases?
11.50 – 12.00 Præsentation af KATCH_e projektets stakeholder netværk – igangværende og planlagte aktiviteter, hvem er med og hvordan bliver man medlem af netværket.
v/ Kirsten Schmidt, AAU
12.00 – 12.10 Afrunding på dagen
v/ Mette Mosgaard, AAU
Sted:
Lokale 1.133
Aalborg Universitet
Nybrogade 6, stueetagen,
9000 Aalborg.
Slides
Cirkulære forretningsmodeller i møbelbranchen v/ Adm. Direktør Michael Glibstrup, Højer Møbler
KATCH_e v/ Kirsten Schmidt, AAU
Cirkulære forretningsmodeller v/ Mette Mosgaard, AAU