
Onsdag den 13. september modtog Himmerland Boligforening Aalborg Bæredygtighedspris 2017 i forbindelse Aalborg Bæredygtighedsfestival.
Rådmand Lasse P.N. Olsen (Ø) åbnede hædringen med at rose de 6 nominerede virksomheder for at vise nye og kreative måder at tænke grønt på. Som Lasse beskrev, handler bæredygtighed om at se og agere i verden på en ny måde og derved finde en balance mellem at benytte og beskytte jordens ressourcer.

Himmerland Boligforening
Rådmand Lasse N.P Olsen, Anders Lund Madsen. Ole Nielsen , Sven Buch, Ib Fruensgaard Grøn agent Aalborg Kommune Zacharias Brix Madsen
Dato: 13.09.17
Foto: © Lars Horn / Baghuset.
Himmerland Boligforening var indstillet for at have udarbejdet en ambitiøs, bred og forpligtende bæredygtighedspolitik med præcise mål frem mod 2030, bl.a. en energieffektivitet på 30 % i 2030 i forhold til 2014. Da målet skal nås ved at energirenovere ca. 3.500 boliger, som i runde tal vil betyde udgifter til håndværkere på 3,0 mia. kr. eller ca. 5.500 mandår i bygge- og anlægssektoren var Himmerland Boligforening den nominerede, der havde den største og mest tydelige jobeffekt.
Himmerland Boligforening har flere grønne tiltag og ifølge boligforeningens bæredygtighedspolitik, skal alle miljømæssige tiltag have en positiv ”bundlinje” både socialt og økonomisk. Dermed er der god mulighed for at skabe lokalt engagement og fokus på bæredygtighed.
“Vi er glade for prisen, som vi tager som et konkret honorering af, at bæredygtighed ligger os meget på sinde i det daglige. Og eksemplerne er efterhånden ganske mange: I 2016 indførte vi de første eldelebiler til beboerne i en af vores afdelinger og stadig flere kommer til. I en række afdelinger er der sat solceller op og de medvirker til at dække det lokale elbehov. Vi eksperimenterer med affaldskværne i køkkenerne, så mængden af affald bliver mindre. Og vi indfører i foreløbig 20 afdelinger robotplæneklippere, der er et led i vores fortsatte bestræbelser på at reducere beboernes huslejeudgifter“, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.
Aalborg Bæredygtighedspris blev uddelt for femte gang med temaet ”Grøn vækst og grønne jobs i Nordjylland”. De foregående år er prisen gået til et aalborgensisk initiativ, men i år var feltet udvidet og virksomheder fra hele Nordjylland var nomineret. Aalborg Kommunes Miljø- og Energiudvalg udvalgte i år vinderen i samarbejde med Region Nordjylland.
De øvrige nominerede virksomheder var:
- Affaldsselskabet Vendsyssel Vests (AVV) genbrugsbutik, som sælger lokale genbrugsvarer ved at upcycle affald herunder tekstiler fra kommunens genbrugspladser. Upcyclingen sker på deres syværksted, hvor de gennem det sidste år har haft tilknyttet 8 praktikanter – f.eks. unge, flygtninge eller folk med nedsat arbejdsevne.
- SerEnergy, der er en af verdens førende virksomheder inden for udvikling og production af brændsesceller, der omdanner methanol til strøm. SerEnergy opsætter brændsesceller over hele verden og hjælper kunder med at reducere, eller helt fjerne deres brug af fossile brændstoffer. SerEnergy har over de 3 år tredoblet deres medarbejderstab.
- Egholm Folkefarm, som er et vigtigt element i ambitionen om at gøre Egholm til Danmarks største økologiske ø og i at sikre beskæftigelse for folk på kanten af arbejdsmarkedet, som på sigt kan blive til ordinære jobs.
- Atlantic Leather/Tindskard Aps, der producerer og forhandler fiskeskind under salgsnavnet Atlantic Leather. Fiskeskind kan med nye processer oparbejdes til fiskeskindslæder, et nyskabende og bæredygtigt materiale til produkter som tasker, smykker og møbler. Virksomheden har 2 ansatte i Hirtshals og 20 medarbejdere på Island og forventer store vækstmuligheder i fremtiden.
- Greenway-Denmark, som forhandler emballage- og cateringprodukter, der er er fremstillet af nedbrydelige plantefibre og majsstivelse. I Greenway udvises der også et socialt ansvar, ved at ansætte personer gennem flexordninger og praktikanter. Derved støtter de lokalområdet og skaber arbejdspladser løbende.
Udgivet: 14.09.2017