
Torsdag eftermiddag blev Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) officielt Danmarks første ISO 20121 certificerede bæredygtige eventsted. Virksomheden blev medlem af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE) i 2013 og allerede dengang havde Produktionschef Anders Jespersgaard fokus på miljø og bæredygtighed: ”Dengang var vi det bare noget, vi gjorde som en naturlig del af vores hverdag – det var sund fornuft! Vi havde bare ikke sat i system”.
Efter medlemskabet af NBE intensiverede AKKC deres indsats og meldte sig således til forløbet med ”Plan for Bæredygtig Forretningsudvikling”, som NBE tilbyder. ”Vi var ikke i tvivl om, at vi kunne komme endnu længere med vores grønne profil. Derfor sprang vi også på, da NBE tilbød et forløb om en strategisk proces, hvor vi sammen med andre virksomheder kunne få styr på vores langsigtede visioner og mål for bæredygtighed. Det var startskuddet til certificeringen, som vi er meget stolte over allerede at have nået.”
En stor del af at være nået målet, skyldes ansættelsen af Fie Glerup, som var på NBE’s Grønne Rejsehold. Fie var opsat på at gøre en forskel for den bæredygtige dagsorden, og da AKKC åbnede op for at arbejde strategisk med dette, sprang Fie Glerup straks på. AKKC har derfor – udover at have opnået en certificering, skabt en grøn arbejdsplads i Aalborg.
AKKC er allerede langt ift. at bruge grønne energier bl.a. vindmøllestrøm, LED, vandbesparende funktioner samt et stort fokus på madspild til de mange gæster. Men genbrug har også haft et stærkt fokus i det første år af processen, hvor den nye direktør Nicolaj Holm har været i spidsen det seneste halve år.
“For at blive certificeret efter ISO 20121, har det været nødvendigt at kortlægge alle arbejdsgange og skabe en kultur hvordetat tænke bæredygtigt er en naturlig del for alle i huset. En sådan proces tager lidt længere end en formiddag. Mine kollegaer har lavet det forudgående arbejde meget grundigt – og det er netop det arbejde der gør, at vi det seneste halve år har været i stand til at løbe hurtigt. Hurtig nok til at blive de første i Danmark med dette certifikat. Et certifikat der beviser, at arbejdet med bæredygtighed er en tydelig, klar og detaljeret vision, der er lagt i system i hele organisationen. Og certificeringsvirksomheden DNV GL har netop rost os for den tydelige kommunikation og implementering af denne vision i hele organisationen, og ja vi er stolte heroppe i Nordjylland”, sagde Nicolaj Holm til receptionen, der markerede fejring af milepælen.
For AKKC, der årligt har flere end 1600 arrangementer inden for kultur, møder & kongresser samt messer & udstillinger, forventer Nicolaj Holm, at bæredygtighed bliver et væsentligt konkurrenceparameter i fremtiden, en fremtid der allerede rører på sig.
– Specielt inden for konferencer, møder og kongresser, hvor vi afvikler over 1300 årligt, mærker vi allerede i dag en spirende efterspørgsel efter grønne og bæredygtige møder. Når vi vinder de store konferencer, både nationale og internationale, er det tit på marginaler, og alt andet lige, så bliver konkurrencesituationen i Danmark skarpere på det felt. Og her kommer vores bæredygtighedsstrategi til at spille en væsentlig rolle, forudser Nicolaj Holm.

Inden for genbrug har det store multihus med stor inspiration fra medarbejderstaben betrådt nye stier. Der laves tasker, dragter og sækkestole af bannere, der indrettes med genbrugsmøbler fra en socialøkonomisk virksomhed, og når store kongresser er slut indkaldes via sociale medier interesserede til f.eks. at afhente brugbare engangsduge og -tæpper. Overskudsmøbler bliver også delt med Nordjylland. Senest havde ikke færre end ca. 1500 på Facebook ønsket at afhente nogle ud af de 48 tilbudte stole. Så der er stor opbakning i det nordjyske til AKKC’s nye bæredygtighedsstrategi, der fra nu og de kommende år vil folde sig ud med ISO-certificeringen 20121, som dokumenterer at både ledelse og medarbejdere er klædt på til at føre bæredygtighed videre frem.
Udgivet 05.10.2017