NBE-medlemsvirksomheden Aage Vestergaard Larsen har i tæt samarbejde med Kalundborg Forsyning og HOFOR udarbejdet projektet ’Fra plastaffald til råvare’, som den 26. oktober 2017 vandt Kommunalteknisk Chefforenings (KTC) Innovationspris 2017.
Det er 7. år i træk, KTC uddeler en pris, der hædrer innovative løsninger på det kommunaltekniske område. I år har fokus været på et projekt, som kan vise, hvordan kommuner og kommunale selskaber viser nye veje til at løse én – eller flere udfordringer, til samlet gavn for samfundet.
Prisen blev uddelt på Frederiksborgcentret i Hillerød, i forbindelse med KTCs årsmøde. Formålet med prisuddelingen er at hædre nyskabende løsninger i den kommunaltekniske sektor, til gavn og inspiration for alle. Det er KTCs medlemmer, der har stemt om, hvilket projekt, ud af de i alt tre nominerede projekter, der skulle have KTCs Innovationspris 2017.
Merværdi for borger, kommune og selskaber
Kalundborg Forsyning, HOFOR og Aage Vestergaard Larsen A/S har i tæt samarbejde udarbejdet – og både praktisk og økonomisk implementeret – en ny, miljøvenlig og økonomisk attraktiv løsning, hvor overskydende plastaffald omdannes til nye ressourcer.
Projektet vil skabe merværdi for borger, kommune og selskaber, fordi plastaffaldet nu sælges og bliver forarbejdet til en ny råvare, hvor det før var en udgift til bortskaffelse.
Samarbejdet har bevist at kommuner, kommunale selskaber og private virksomheder sagtens kan samarbejde og udvikle langtidsholde løsninger til gavn og glæde for samfundet som helhed.
CO2 reduktion
Udover de økonomiske positive effekter vil løsningen også påvirke miljøet/CO2 udslippet positivt, idet hvert kilo genanvendt plast vil spare miljøet for 2,4 kg CO2. På landsplan estimeres det, at der indenfor dette område findes mere end 1.000 ton plastaffald om året – altså en mulig CO2 besparelse på flere tusinde tons årlig.
Treenigt samarbejde
“Det bedste ved at vinde KTCs innovationspris er, at vi i treenighed- som kommune/forsyningsselskab og genanvendelsesfirma – har bevist, via et par velgennemførte projekter, at det offentlige og private kan nå langt sammen ved at samarbejde og vidensudveksle, og med udgangspunkt i at alle samarbejdspartnere i et projekt, skal være vindere”, udtaler Gitte Buk Larsen fra Aage Vestergaard Larsen A/S, og uddyber:
“Projektet har bevist, at forretningsmodellen kan opskaleres til at omfatte hele Danmark- og de omkringliggende lande vil være næste oplagte mål- og vil få stor mulighed for at kunne bruges som det gode eksempel på cirkulær økonomi, når det er bedst. Altså når det kan skabe og vise en positiv forretningsmodel for hele værdikæden, som også i den grad er bæredygtig. For hvert kilo genanvendt plast i høj kvalitet, som kan erstatte virgin materialer, spares miljøet for et CO2 udslip på 2,4 kilo!”
Presseinformation
For yderligere information kontakt Line Unold, redaktør, KTC: lu@ktc.dk, mobil: 25 55 28 27