
Bæredygtighed spiller en stadig større rolle hos Lund & Staun, og i dag er der tre DGNB-byggerier og en FSC®-certificering på CV’et. Bæredygtighed har stor værdi og giver et bedre byggeri fremhæver Salgsdirektør og Partner Henrik Staun.
Fokus på totaløkonomi giver ”win-win” i byggeriet
En af de gode egenskaber ved bæredygtigt byggeri, som Henrik Staun fremhæver, er det øgede fokus på totaløkonomi:
I bæredygtigt byggeri er der ofte øget fokus på totaløkonomi, så det ikke kun handler om, hvad byggeriet koster at opføre, fortæller Henrik Staun og fortsætter: I stedet samarbejder entreprenører, bygherre og rådgivere om at finde de materialer og løsninger, der et mest rentable på den lange bane. Bæredygtighed er med andre ord en facilitator for en mere nuanceret og præcis dialog, som kan afdække ”win-win-områder”.
Lund & Staun har været aktiv medlem af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark (NBE) siden 2016 og er i dag med i bestyrelsen. Det er centralt for Lund & Staun, at vise vejen til bæredygtig byggeri og være med til at præge udviklingen i den retning, hvor de også ser en stor del af deres fremtidige forretning.
Krav til bæredygtighed udvikler byggebranchen
Første gang, Lund & Staun stiftede bekendtskab med bæredygtigt byggeri, var da Region Nordjylland i 2012 valgte, at de nye sundhedshuse, som dengang var i udbud, skulle DGNB-bæredygtighedscertificeres. Henrik Staun, som er medgrundlægger og salgsdirektør i Lund & Staun, fortæller:
Da vi bød på – og siden vandt – Sundhedshus Pandrup, kendte vi kun lidt til DGNB og bæredygtighedscertificeret byggeri. Men vi havde nogle dygtige rådgivere, og vi kunne se, at DGNB-systemets helhedsorienterede syn på bæredygtighed rummer mange fordele for alle parter i en byggesag. Samtidigt var debatten om klima og miljø også dengang så stærk, at vi var overbeviste om, at bæredygtighed ville blive en stadigt stærkere konkurrenceparameter.
Når Henrik Staun ser tilbage, er konklusionen, at Region Nordjyllands krav til bæredygtighed startede en udvikling hos Lund & Staun, som har ført flere byggeopgaver med sig:
Når bygherrer stiller krav til bæredygtighed, er de udførende nødt til at arbejde tættere sammen, fordi tværfagligt samarbejde giver bedre løsninger og mere værdi. Det har givet os nogle kompetencer, så vi siden har vundet andre store og komplekse opgaver. Derfor er det positivt, at kommunerne nu også stiller højere krav til bæredygtighed. Ingen tvivl om at det giver bedre byggeri og udvikling i branchen, og for vores virksomhed har det også udmøntet sig i flere arbejdspladser.
En bæredygtig fremtid kræver nye samarbejder
Og netop samarbejde og dialog er altafgørende, påpeger Henrik Staun, hvis vi skal udvikle – ikke kun byggebranchen – men samfundet i en mere bæredygtig retning. Som eksempel nævner han et af NBE’s projekter, som Lund & Staun deltager i:
Vi er med i et NBE-projekt om opsamling og genanvendelse af plastaffald fra byggepladser i Aalborg Kommune. Her samarbejder vi på tværs af entreprenører, uddannelsesinstitutioner, industrivirksomheder og bygherrer om nye bæredygtige forretningsmodeller. Det giver rigtig god mening for os, fordi vi får viden og inspiration til bæredygtige tiltag, som vi ellers aldrig havde fået. Samtidigt er det et godt eksempel på en problemstilling som kun kan løses, hvis vi indgår i nye samarbejdsrelationer.
Byggefirmaet Lund & Staun udfører både små opgaver og store entrepriser. Virksomheden, der i 1997 blev grundlagt som et to-mands tømrerfirma, har gennem årene udvidet med snedkerværksted og murerafdeling samt en stab af entreprise- og projektledere. Siden 2012 har Lund & Staun haft fokus på bæredygtig byggeri som forretningsområde.