
NBE og EPS-branchen, som er en del af Plastindustrien, har indledt et samarbejde for at understøtte en endnu mere bæredygtig udvikling af den danske EPS-industri. EPS, også kendt som flamingo, står for ekspanderet polystyren, og samarbejdet skal sikre en større og bedre genanvendelse af materialet.
NBE har som led i Det Cirkulære Nordjylland et særligt fokus på oprettelse af et nordjysk EPS-loop, hvor EPS-affald skal indsamles og genanvendes til nye produkter. NBE-medlemsvirksomheden EPS-Recycle A/S er allerede en del af processen, men vi kan med fordel samle flere aktører for at styrke indsatsen bedst muligt. Her kommer EPS-branchen ind som en stærk spiller til at samle de rette aktører for at styrke den nordjyske model.
”Vi ved, at EPS er 100% genanvendeligt – og for hvert kg EPS vi genanvender, sparer vi ca. 2. kg. CO2. EPS består af 98% luft og kun 2% polystyren, derfor består opgaven for EPS-loopet i, at vi i fællesskab skal finde den bedste løsning på, hvordan EPS’en bliver komprimeret så decentralt som muligt. Dermed vil vi opnå store transportbesparelser – og sikre den bedst mulige økonomi i indsamlingen,” forklarer Sebastien Pedersen Bouchara, der er projektleder i NBE.
”EPS-branchen og NBE har langt hen af vejen de samme mål. Vi arbejder begge for at den danske EPS industri bliver så bæredygtig som mulig. For branchen er det et klart mål, at EPS bliver en 100% integreret del af den cirkulære økonomi. NBE er meget aktive ude i felten i Nordjylland, hvor de er gode til at forretningsudvikle og stærke til at igangsætte disse ideer. I EPS-branchen kan vi samle hele værdikæden fra maskinproducenter, EPS-virksomheder og til genanvendelsesvirksomheder – derudover har vi et stærkt internationalt netværk at trække på – dermed kan vi aktivere al den relevante viden til fordel for øget genanvendelse af EPS i det nordjyske. Med de nordjyske ambitioner og engagement er jeg sikker på, at vi kan skabe en model, som kan danne grundlag for 100% genanvendelse af EPS i resten af landet” fortæller Chresten Heide-Anderson, der er projektchef hos EPS-Branchen.
Ønsket er at udvikle en stærk nordjysk model, der skal kunne opskaleres til at håndtere en meningsfuld genanvendelse af EPS på et nationalt niveau. NBE er allerede godt i gang, og i samarbejde med EPS-branchen, udvides mulighederne for at iværksætte indsatser med et bredere sigte.