Månedens NBE medlemsportræt
Castus skaber sunde snacks af tørret frugt og grøntsager – produkter som figenstænger, frugtpålæg og lignende, der tit kan findes i børnenes madpakker og sportstasker. Målgruppen for produktet gør det ekstra vigtigt at tænke og handle bæredygtigt, siger firmaets fabrikschef Jørgen Wahl. Castus blev for nylig medlem af NBE for at udvikle netværket og er godt i gang med både praktiske og strategiske indsatser.
Castus producerer hvert år ca. 3.000 ton produkter af tørret frugt og grønt. Virksomheden i Vadum – der i dag har 35 medarbejdere – har eksisteret siden 1952, hvor den opstod som familieforetagende i Rødovre. Senere flyttede Castus til Nordjylland og har siden 2003 indgået i koncernen The Whole Company. Da firmaet i 2013 fik ny ledelse, gik man i gang med at indføre forskellige bæredygtige tiltag. Et oliefyr blev nedlagt som varmekilde og erstattet af fjernvarme, og man begyndte at kigge på virksomhedens lysforbrug. Jørgen Wahl fortæller:
– Vi vil gerne være med til at gøre verden mere sund. Det gælder både for vores produkter, hvor vi bestræber os på at anvende så mange økologiske råvarer som muligt, og for vores aftryk på omverden. Vi producerer primært til børn, og derfor tænker vi også, at vi har et særligt ansvar. Samarbejdet med NBE er en god anledning til at sætte fokus på emnet.
Potentiale for besparelser på emballage og energi
Castus tilmeldte sig NBE’s SMV-program – forløbet, hvor små og mellemstore virksomheder kan få hjælp til at identificere bæredygtige potentialer og indsatsområder. I foråret gennemgik Castus en energi- og ressourcescreening, hvor rådgivere fra Norlys, Aalborg Universitet, Business Aalborg og NBE deltog, og screeningen viste potentialer inden for ressourcer, energi og strategi. Bl.a. er emballagen af frugtstænger et område, hvor Castus vil kunne spare materiale ved at tilpasse størrelsen på indpakningen, ligesom mængden af papaffald fra emballage kan reduceres. På energiområdet vil en isolering af rør og beholdere i den del af produktionen, hvor man overtrækker produkter med chokolade, kunne spare energi, fordi det forhindrer varmetab. Også en optimering af virksomhedens ventilationsanlæg og etablering af energistyring vil kunne spare på ressourcerne til el og varme. Ifølge Jørgen Wahl er der masser af muligheder – bl.a. for at levetidsforlænge maskinerne i produktionen.
Cirkulært samarbejde med Løkken-virksomhed
Et andet interessant indsatsområde for Castus er samarbejdet med andre virksomheder. Jørgen Wahl fortæller:
– Det, vi finder hos NBE, er også netværk og kontakt til andre, nordjyske virksomheder. Vi har fået kontakt til virksomheden Entomass i Løkken, som gerne vil aftage vores frugtaffald. Entomass producerer larver, der kan indgå som proteinkilde i foder til kæledyr, og de kan bruge vores frugtaffald som mad til larverne. Og hvem ved? Måske kunne vi en dag producere proteinbarer, baseret på larvemel fra Entomass.
Castus’ samarbejde med Entomass er et godt eksempel på et cirkulært projekt, hvor produkter, der i én sammenhæng er affald, kan blive til ressourcer i en anden. En mulighed for Castus er også at afsætte frugtaffaldet til lokale biogasanlæg i Nordjylland.
Grønne visioner og borgmesterbesøg
Castus er i færd med at vurdere, hvilke nye, grønne tiltag virksomheden vil sætte i gang. Men virksomheden er som nævnt allerede godt i gang med de bæredygtige løsninger. I maj måned fik virksomheden besøg af Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen, som var interesseret i at høre om, hvordan Castus arbejder med bæredygtighed – et skulderklap til virksomheden og et vigtigt element i hele synliggørelsen af de grønne historier.
Castus er også interesseret i at sætte fokus på, hvordan virksomheden kan arbejde med FN’s verdensmål, der bliver et vigtigt parameter for flere og flere kunder og samarbejdspartnere. Castus deltager derfor i foredrag og workshops om verdensmålene hos NBE.
Om Castus og Det Cirkulære Nordjylland
- Castus producerer sunde snacks af tørret frugt og grønt.
- Virksomheden er i færd med at indgå samarbejde med larveproducenten Entomass, der kan anvende Castus’ frugtaffald til larvefoder.
- Castus er interesseret i lokale og regionale samarbejder generelt og bruger bl.a. medlemskabet af NBE til at skabe dem.