Det Grønne Rejsehold rykker for femte år i træk ud til nordjyske virksomheder. Rejseholdet består i år af 23 kandidater, som i disse måneder hjælper seks nordjyske virksomheder med at udvikle grønne løsninger.
Bred faglighed
Det Grønne Rejsehold består af nyuddannede kandidater fra Aalborg Universitet og UCN, og formålet med rejseholdet er at hjælpe virksomheder med at udvikle nogle af de bæredygtige initiativer, som hverdagen i virksomheden måske ikke rummer tid, ressourcer eller viden til. Kandidaterne kommer via det lokale jobcenter i kontakt med NBE, som varetager udvælgelsen og koordineringen af forløbet. Maria Kristiansen, projektleder for Det Grønne Rejsehold fortæller:
– I år har vi en meget bred palet af fagligheder på holdet. Det er nogle dygtige kandidater med uddannelser inden for så forskellige områder som produkt- og designpsykologi, miljøteknologi, biologi, matematik, geografi og kommunikation.
Mere end 30 kandidater søgte forløbet, som i år havde plads til 23. Deltagerne vælges ud fra faglighed, men også – og ikke mindst – understreger Maria, ud fra engagement:
– Vi kigger på, om ansøgerne har passion for bæredygtighed. Det er vigtigt, at de brænder for sagen, så de kan gå ud og engagere både medarbejdere og ledelse i virksomhederne.
Skolebænk og studier i virkeligheden
Det Grønne Rejsehold havde første mødedag den 12. september, hvor Aalborg Bæredygtighedsfestival var i fuld gang. Her deltog de 23 nyuddannede i NBE’s netværksmøde om FN’s Verdensmål og indgik – sammen med en række virksomheder og politikere – i workshops om, hvordan erhvervslivet kan arbejde med de verdensomspændende mål for bæredygtighed. Ugen efter satte kandidaterne sig på skolebænken og fik undervisning af en række eksperter om emner som cirkulær økonomi og bæredygtige forretningsmodeller. I disse uger er kandidaternes rejse til virksomhederne så i fuld gang, og de 23 kandidater er fordelt på seks forskellige virksomheder, forklarer Maria:
– Vi har i år seks virksomheder tilknyttet, fordelt på byggeri, produktion, boligadministration og kommunal forvaltning. De seks virksomheder melder på forhånd ind med en udfordring, de ønsker hjælp til, og så matcher vi virksomheden og kandidaterne. Kandidaterne fordeles på tværfaglige hold med 3-4 deltagere på hvert, så virksomheden kan få løsningsforslag med forskellige faglige vinkler på bæredygtighed.
Skaber jobs og fastholder arbejdskraft
Efter casestudierne med besøg af Rejseholdet har virksomhederne mulighed for at tilknytte en kandidat i en fire ugers virksomhedspraktik, uden at det koster virksomheden noget. Den tilknytning har ført til gode relationer mellem de nyuddannede kandidater og virksomhederne – og i nogle tilfælde til reelle jobs.
– Vi har flere gode eksempler på kandidater, der efter et forløb med Det Grønne Rejsehold og efterfølgende virksomhedspraktik har fået ansættelse hos virksomheden. Typisk i en projektansættelse i en nyoprettet funktion hos virksomheden. Det er godt, både for virksomheden og kandidaten, for bæredygtigheden og for muligheden for at fastholde højtuddannet arbejdskraft i Nordjylland, slutter Maria.
Fakta om Det Grønne Rejsehold
- Kandidaterne udvikler løsninger på de behov, som virksomheden på forhånd har defineret.
- Det koster ikke noget for en virksomhed at få besøg af Det Grønne Rejsehold.
- Nyuddannede ledige fra hele Nordjylland kan søge om optagelse på Rejseholdet.