Portræt af NBE-medlemmet Fårup Sommerland
Corona flyttede fokus fra udvikling til drift – også hos Fårup Sommerland, som i denne sæson har måttet sætte nogle af de grønne tiltag på pause. Men heldigvis har forlystelsesparken længe arbejdet med bæredygtighed. Og så har man fået øjnene op for en stærk ressource: De unge sæson-medarbejdere, som tænker grønt allerede fra starten.
– Corona stak en kæp i hjulet – det må vi sige. Mange
udviklingsprojekter, også inden for bæredygtighed, blev sat lidt på pause i den
her sæson.
Det fortæller Tue Albrektsen, teknisk chef i Fårup Sommerland.
Forlystelsesparken i Blokhus meldte sig ind i NBE i 2018 og har bl.a. deltaget
i projektet ”Bæredygtig vækst i energi- og ressourceeffektive små og
mellemstore virksomheder”. Det hjalp virksomheden med at få identificeret en
lang række indsatsområder for grøn omstilling. Blandt andet tiltag inden for
affaldssortering og reduktion af madspild. Tue fortæller:
– Vi er begyndt at udsortere madaffaldet i vores mange restauranter og caféer rundt om i parken. Det bliver til rigtig mange ton i løbet af en sæson, som vi kan sende til bioforgasning i stedet for til forbrænding. Vi indsamler også madaffaldet på Hotel Fårup, hvor vi desuden har udskiftet engangssæben med dispensere og opfordrer gæsterne til at nedbringe mængden af håndklæder til vask. Hotellet fik for nylig det økologiske bronzemærke, hvilket betyder at mellem 30 og 60 % af råvarerne er økologiske, og det er vi stolte af.
De unge er med på bæredygtighed
Mange af de initiativer, som Tue beskriver, er på de interne linjer. Egentlig ville forlystelsesparken gerne udbrede f.eks. affaldssortering til gæsterne også, men det er en svær øvelse, påpeger han:
– En del af gæsterne giver egentlig udtryk for, at de gerne vil affaldssortere. Men vi ved, både fra egne og kollegers erfaring, at det er virkelig svært at få nogle rene fraktioner uden fejlsortering. Her mangler vi simpelthen et godt system, der hjælper gæsterne med at gøre det rigtigt. Det er et af de punkter, hvor vi har planer om at iværksætte et pilotprojekt i udvalgte områder af parken.
En målgruppe, der til gengæld har viden og evner for bæredygtighed allerede fra starten, er de unge sæson-medarbejdere, som bemander mange af Fårups aktiviteter og funktioner. I alt 450 unge mellem 16 og 28 år har feriejob i forlystelsesparken, og de er med på den bæredygtige tankegang lige fra starten, fortæller Tue:
– Det er helt tydeligt – de er vokset op med tankerne om at vi skal undgå plastickopper, drikke vand af en genopfyldelig dunk og så videre. Så de bliver helt sikkert væsentlige spillere i forhold til at bære mange af de grønne tiltag igennem.
Omlægninger kræver investeringer
Medarbejderne er også centrale i forsøget på at nedbringe energiforbruget i restauranterne. Før sæsonstart havde Fårup en intern kampagne klar, hvor medarbejderne – via oplysning og nudging – skulle trænes i at have fokus på deres vaner i forhold til f.eks. ”hvornår skal frituregryden tændes?” eller ”hvor mange skal være tændt ad gangen?” Kampagnen måtte udskydes pga. Corona, men ligger i skuffen til næste sæson.
Et andet område, hvor Fårup arbejder på at nedbringe energiforbruget, er i parkens vandland. Allerede i 2018 installerede man solfangere som et bidrag til at opvarme bølgebassinet i vandland, men der er potentiale for at nedbringe CO2-udledningen endnu mere, hvis man f.eks. i endnu højere grad erstattede oliefyr med varmepumper. Det er imidlertid en dyr beslutning i en sæsonbetonet branche, påpeger Tue:
– Det er en generel udfordring, når man kun har 120 åbningsdage om året til at tjene pengene til at forrente nye, dyre anlæg. Så tager det tid at få f.eks. en investering i varmepumper hentet hjem. Her kunne vi godt tænke os, at politikerne havde mere øje for at kanalisere nogle af de grønne støttekroner ud til en sæsonbetonet branche som vores. Der findes jo mange af os i sæsonbestemte erhverv i det nordjyske, så det kunne faktisk gøre en stor forskel for den grønne omstilling i vores ende af landet.
Gerne flere aktiviteter for oplevelsesbranchen
Fårup Sommerland har fået stort udbytte af netværket, siden parken i 2018 meldte sig ind i NBE, fortæller Tue. Udover den konkrete rådgivning og sparring har både han og kolleger deltaget i virksomhedsbesøg og netværksarrangementer. Hvis han skulle ønske sig flere tiltag, kunne det være netværksmøder, hvor der blev samlet virksomheder med samme udfordringer og driftsform som deres egen samt infomøder om regler og tilskudsmuligheder.
Om Fårup Sommerland og bæredygtighed
- Har eksisteret siden 1975 og slået sit image fast som et sommerland med kærlighed til og respekt for naturen.
- Deltog i 2018-20 i projektet ”Bæredygtig vækst i energi- og ressourceeffektive små og mellemstore virksomheder”.
- Arbejder med grøn omstilling både internt i virksomheden og på publikumsområderne.
- Medlem af NBE siden 2018.