Reportage fra Det Grønne Rejsehold 2020
En flok unge mennesker og masser af sprit lyder måske som begyndelsen på en fest, men det har været opskriften på halvanden måned i Coronaens tid med opkvalificering af kompetencer inden for grøn omstilling. To deltagere fra Det Grønne Rejsehold – NBE’s kobling af nyuddannede kandidater og nordjyske virksomheder med fokus på bæredygtighed – fortæller om forløbet og deres udbytte af det.
Det Grønne Rejsehold (DGR) omfatter otte dages kursus, en måneds casearbejde, hvor 3-4 personer med forskellige fagligheder arbejder med en bæredygtig udfordring hos en virksomhed, og en afsluttende case-præsentation for virksomhederne. Årgang 2020 har netop afsluttet forløbet.
Blandt de 25 kandidater var Sofie Wamberg Broch, kandidat i kommunikation med speciale i sundheds- og klimahensyn, og Patrick Jørgensen, civilingeniør med speciale i bæredygtig arkitektur. De siger samstemmende om forløbet:
”I en COVID-tid, hvor aktiviteter for dimittender foregår online, har vi virkelig værdsat dette møde med “virkeligheden”. NBE, oplægsholdere og medlemsvirksomheder, som stiller problemstillinger til rådighed, formår til ug med kryds og slange at skabe værdi for nyuddannede med en forkærlighed for bæredygtighed. Efter forløbet tør vi dog også at kalde det en gensidig gevinst, da Det Grønne Rejsehold (DGR) med konkrete løsningsforslag skaber værdi for virksomhederne til gavn for den tredobbelte bæredygtige bundlinje.”
Sofie og Patrick har udført casearbejde hos hhv. JORTON og Gamle Mursten Nord. Læs her deres fortællinger, med hver deres faglige indgangsvinkel!
Sofies kommunikationskig på DGR
”Jeg var “vild med vilje”, da “Tillykke – du er optaget!” ankom med klimavenlig flaskepost fra NBE. En hverdag med bæredygtighed i fokus er slaraffenland for mig. Hvis jeg spørger dig, hvad en arkitekt, en civilingeniør, en teknoantropolog og en kommunikationsuddannet har til fælles, tror du måske, det er starten på en dårlig joke. Men det er ikke for sjov, når DGR rykker ud. Svaret er kompetencer til at samarbejde om grøn omstilling. Du ved sikkert, at tårnhøje forventninger kan være svære at indfri, men ikke desto mindre er det netop, hvad NBE formår. Det særlige ved DGR er:
- Ligesindede, der søger bæredygtighed aktivt.
- Uddannelse i grøn omstilling, projektledelse, bæredygtig vækst og cirkulær økonomi.
- Konkrete værktøjer til grøn omstilling i virksomheder.
- Markant udvidelse af netværk i Nordjylland.
- Erfaringer fra erhvervslivet.
At nedbringe brændstofforbrug i byggebranchen er næppe det første, der falder dig ind, hvis du tænker på kommunikation. Men kompetencer fra kursusforløbet fusioneret med min kommunikationsfaglighed betyder, at jeg kan skabe værdi dér.
Casearbejdet hos JORTON
Bygge- og anlægsfirmaet JORTON bød min gruppe velkommen som en del af hverdagen. Med adgang til data og medarbejderes indsigt kortlagde vi virksomhedens status, identificerede bæredygtighedspotentialer og foreslog konkrete løsninger, de kunne arbejde videre med, når vi leverede den grønne stafet tilbage til dem. Vores bidrag til JORTON bestod af en handleplan og et idékatalog, som bl.a. indeholder besparelsespotentialer, mulige barrierer, løsninger samt forslag til motivation af medarbejdere og formidling.
Når omtrent 27 Excel-ark lander i indbakken, er det befriende at have en haj til dét i gruppefarvandet, mens jeg er som en fisk i vandet, når det kommer til kvalitative undersøgelser blandt medarbejderne, arbejde med at overkomme eventuelle barrierer for adfærdsændringer og formidling af løsningsforslag. Her supplerede vi hinanden godt i vores gruppe, og DGR tydeliggør individuelle styrker ved forskellige fagligheder, som tilsammen bidrager med noget særligt. Forløbet “booster” troen på, at jeg som nyuddannet kan bidrage med relevante kompetencer i erhvervslivet, og det er gavnligt for min videre jobsøgning.
Omstilling ikke kun motiveret af et grønt hjerte
En repræsentant fra en virksomhed formulerede en gængs udfordring for os: “moralen sidder i baglommen”. Her kan DGR åbne virksomhedernes øjne for, at grøn omstilling kan føre til økonomisk gevinst på sigt, når vi ser totaløkonomisk på en problemstilling. Selvom jeg er bæredygtighedsbegejstret, er det værd at understrege, at grøn omstilling ikke behøver at være motiveret af et grønt hjerte. Så længe CO2-udledning reduceres, er klimaforandringer nok ligeglade med, om grønne gysser er dét, der motiverer en virksomhed til at suse ud over bæredygtighedsstepperne. Hvis du – som menneske eller medarbejder – skal tage én ting med dig fra denne artikel, er det, at mange bække små gør en stor å. Det er bedre, at en virksomhed igangsætter grøn omstilling, som er realistisk og realiserbar i stedet for at sætte utopiske mål, som aldrig bliver til virkelighed. Det tager jeg med mig på min klimavenlige rejse ud på det nordjyske arbejdsmarked.”
Patricks arkitektblik på DGR
”Jeg har brugt min kandidat på at lære omkring bæredygtighed i byggeriet og er meget interesseret i at bruge denne viden i mit videre arbejde. Så da jeg en fredag så, at der mandagen efter var ansøgningsfrist til DGR, tænkte jeg, at det lød som en vildt spændende mulighed for at videreudvikle min viden om bæredygtighed, og at jeg var nødt til at søge optagelse. Og det er en beslutning, som jeg ikke har fortrudt et sekund.
Undervisningen
I undervisningen var kompetente – men også vidt forskellige – undervisere ude og lære os deltagere om alt fra bæredygtig tankegang til cirkulær økonomi, FN’s verdensmål og affaldshåndtering. De forskellige undervisere havde varierende agendaer, men flere af elementerne i undervisningen gik igen fortalt på en ny måde. Dette gjorde, at man fik stor forståelse for de vigtigste aspekter og samtidig et nuanceret billede af, hvad bæredygtighed er. Noget af det, som jeg fandt yderst interessant, var, at bæredygtighed er en kontinuerlig udvikling, samt at det er vigtigt at tage den bæredygtige omstilling i små skridt, som bliver gennemført, i stedet for at ville for meget, så det bliver uoverskueligt og ikke gennemført.
Partnerskaber og netværk
Da vi deltagere på DGR har forskellige faglige baggrunde, så er der gennem kurset blevet skabt et stærkt netværk og spændende samtaler på tværs af viden og interesser. Dette blev videreført til casearbejdet, hvor jeg arbejdede med virksomheden Gamle Mursten Nord (GMN). Her var jeg i gruppe med tre andre med forskellig baggrund fra min egen, men det medførte, at vi kunne komplettere hinanden og bidrage med forskellige ideer til de enkelte problemstillinger.
Casearbejdet hos Gamle Mursten Nord
GMN renser nedrevne mursten, så de kan genbruges i andet byggeri. Eftersom CO2-besparende tiltag er en del af firmaets DNA, besluttede min gruppe og jeg at arbejde med markedsføringen hos GMN. Vi arbejdede med, hvilke af FN’s verdensmål GMN bidrager til, og dermed kan markedsføre sig selv på. Ligeledes blev der lavet en udregning, der beskriver, hvor langt en lastbil kan køre med genbrugte mursten og stadig spare CO2. Her var resultatet, at en lastbil kan køre 8400 km før CO2-regnskabet går i nul, og dermed er der kæmpe potentiale for at spare CO2 ved at bruge genbrugte mursten. Vi oprettede ligeledes en Instagram- og LinkedIn-profil for at skabe øget fokus på GMN og på den måde få virksomheden bredt ud til en større målgruppe. Dermed har vores arbejde skabt værdi for GMN med håbet om, at deres færden på sociale medier og med et fælles bæredygtigt sprog via verdensmålene gør, at de afsætter flere genbrugte mursten.”
Mød og knyt forbindelse på LinkedIn til de to rejseholdskandidater her:
- Sofie Wamberg Broch
- Patrick Jørgensen