Portræt af en NBE-virksomhed
Cleantech Aqua har en mission: De vil stoppe brugen af drikkevand, hvor det er muligt at erstatte det med renset genbrugsvand eller regnvand. F.eks. ved bilvask eller vask af industrielle produktionsanlæg. Derfor sælger de renseanlæg til virksomheder. Læs historien om den Nørresundby-baserede pionérvirksomhed, der blev NBE-medlem i 2019 og samtidig udvidede medarbejderstaben.
Cleantech Aquas anlæg renser vandet med biologiske metoder, på samme måde som det foregår i naturens vandløb. Ved at dyrke bakterier skaber man en proces, der binder affaldsstoffer og tungmetaller i det forurenede vand, og de miljøskadelige stoffer kan opfanges i et filter. Efterfølgende er vandet renset så godt, at det kan ledes direkte til vandløb eller genbruges som vaskevand i et lukket kredsløb.
Værdifuldt drikkevand ikke nødvendigt til bilvask
Bag Cleantech Aqua står Heidi-Marie Hegnsgård Rasmussen og Mogens Rasmussen, som stiftede virksomheden i 2016. Mogens har mange års erfaring med vand og vandrensning samt udvikling af udstyr til dette formål. Han er personligt motiveret for at hjælpe virksomheder med at rense deres spildevand og siger:
– Mit udgangspunkt er simpelthen, at vi skal blive bedre til at genbruge vand. Jeg synes faktisk, det er noget svineri, at man bruger drikkevand til f.eks. at vaske biler med. Så er drikkevand simpelthen for billigt.
Mogens fortæller, at transportfirmaet Frode Laursen A/S for nylig fik overrakt en miljøpris. En af begrundelserne for tildelingen af prisen var netop firmaets klimavenlige vaskehaller – vaskehaller, hvor Cleantech Aqua har leveret anlæggene til rensning og genbrug af spildevand til lastvognsvask. En 25 meter lastvogn vaskes her i genbrugsvand med tilsætning af kun 5 liter regnvand eller friskvand, uden udledning af spildevand til kloakken.
Mange forskellige kundegrupper
Cleantech Aquas kunder er f.eks. vaskerier, slagterier, mejerier eller dambrug – virksomheder med et stort vandforbrug, som kan spare penge på særbidrag til spildevandsafledning ved at rense vandet selv. Det kan også være produktionsvirksomheder, som bruger meget vand til forskellige processer. Procesvandet kan sagtens renses og genanvendes i et lukket kredsløb, hvis der ikke er krav om drikkevand, dvs. hvis vandet ikke indgår i fødevareproduktion. På den måde kan vandet cirkulere i et uendeligt kredsløb hos virksomheden.
Potentialet for salg af renseanlæg er stort, vurderer Mogens, også internationalt. Bl.a. i et land som Tjekkiet, der har en stor stålproduktion. Derfor var det et perfekt match for Cleantech Aqua, da Mogens i 2019 ansatte Lenka Janyskova. Med tjekkiske rødder og en kandidatuddannelse inden for udvikling og internationale forhold var Lenka oplagt til jobbet som salgsansvarlig i iværksættervirksomheden.
Bæredygtigt på mange parametre
Lenka og Mogens kom i kontakt med hinanden via projektet Det Grønne Rejsehold, som NBE driver i samarbejde med AAU, UCN og Jobcenter Aalborg. Her opkvalificeres nyuddannede inden for bæredygtighed og bringer deres viden i spil via konkrete projekter hos nordjyske virksomheder. Lenkas kombination af faglig viden og kendskabet til tjekkisk sprog og kultur har således åbnet muligheder for firmaet i Tjekket, og Cleantech Aqua har nu kunder i bl.a. Tjekkiet, Frankrig, Sverige og Danmark.
Lenka forklarer, at Cleantech Aquas renseanlæg faktisk er
bæredygtige på en lang række parametre:
– Udover at spare på drikkevandsressourcerne, så er vores anlæg miljøvenlige
ved at være udført i materialer af høj kvalitet. Anlæggene er bygget i moduler,
som gør det nemt at reparere enkelte dele eller genbruge dem i andre anlæg. Og
så er anlæggene digitaliseret – dvs. at vi kan sidde i Nørresundby og
fjernstyre et anlæg i f.eks. Sverige, og det samme kan kunden selvfølgelig. På
den måde spares der CO2-udledning ved kørsel, og det er i det hele
taget bare nemmere.
Investeringen hurtigt tjent ind
Installation af et renseanlæg, der kører med genbrugsvand – f.eks. et bilvaskeanlæg – koster fra 350.000 kr. Derudover kommer så evt. udgifter til regnvandstank og sandfang. Investeringen skal ses i lyset af, at en virksomhed kan spare omkring 67.000 kr. på vand om året ved at rense og bruge det samme vand – og det afhænger endda af geografisk beliggenhed, fordi vandpriserne i Danmark er ret forskellige. I København vil anlægget således være hurtigere tjent ind end i Aalborg.
Den miljømæssige gevinst ved et renseanlæg er også til at få øje på: Man sparer klimaet for udledning af 1,7 ton CO2 om året og miljøet for udvinding af 2000 m3 drikkevand. Både Lenka og Mogens påpeger desuden, at flere og flere virksomheder bliver opmærksomme på signalet ved at handle bæredygtigt, og her er rensning af spildevand et oplagt parameter at fokusere på.
Styrket viden via master classes
Det Grønne Rejsehold var som nævnt anledningen til, at Lenka fandt vej til en ansættelse hos Cleantech Aqua. Samtidig meldte firmaet sig ind i NBE, og de fremhæver bl.a. netværkets mange kompetencer og vidensressourcer som et stort udbytte af netværket:
– Hvis der er noget, jeg er i tvivl om, så ringer jeg til NBE, fortæller Lenka.
Hun fortæller, at hun efter deltagelsen i NBE’s master classes i efteråret 2020 følte, at Cleantech Aqua fik styrket sin viden inden for både salg, kommunikation og digitalisering. Hvis hun skulle ønske sig mere af netværket, skulle det være flere af den slags intensive læringsforløb, med plads til sparring og networking.
Om Clentech Aqua og bæredygtighed
- Cleantech Aqua A/S er specialiseret i renseanlæg med brug af den biologiske teknologi MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor), der undgår tilsætning af kemikalier.
- Til at opfange bakterierne bruger Cleantech Aqua A/S elementer af genanvendt plast – plast, der stammer fra fiskenet fra verdenshavene.
- Firmaets rensning af spildevand foregår hos forureningskilden, sparer rent drikkevand og tilbyder online SRO (Styring Regulering Overvågning) samt dataopsamling til gavn for miljø og klima.
- Cleantech Aquas renseanlæg er opbygget i udskiftelige moduler og bygget i kvalitetsmaterialer med lang holdbarhed.
- Cleantech Aqua A/S bygger kun anlæggene, så de selv kan dokumentere effekten, energiforbruget, vandforbruget og mængden af renset og genbrugt vand. Den umiddelbare gevinst for kunden vises på brugerfladen på kundens PC.