I NBE oplever vi i øjeblikket en stor interesse for vores koncept ”Det Grønne Rejsehold” fra resten af landet, som gerne vil snuppe konceptet… Og det synes vi er en rigtig god idé!
Det er afgørende for grønne omstilling, at vi deler de tiltag og ideer, som virker, så tiden kan bruges på handling fremfor at genopfinde den dyb-grønne tallerken.
Mine kollegaer og jeg starter et nyt hold op i dag, og har derfor ikke haft mulighed for at stille op til alle de gode og spændende møder, oplæg og workshops, vi er inviteret til. Tak for dem. MEN vi vil gerne forsøge at give lidt indblik i Det Grønne Rejsehold, så de, der ønsker det, kan implementere idéen i deres lokalområde.
Hvad er Det Grønne Rejsehold?
Det Grønne Rejsehold løfter bæredygtighedsindsatsen gennem konkrete problemstillinger hos lokale virksomheder samt giver nyuddannede erfaring på cv’et.
Nøglen findes i virksomhedernes virkelighed
En af nøglerne til rejseholdets store succes er, at vi sammensætter et kursus, som er skræddersyet de helt nye tendenser indenfor grøn omstilling, vi ser i arbejdet med nordjyske virksomheder. Desuden arbejder vi meget målrettet på at lave de rette match mellem virksomheder og deltagere, så alle får stor værdi ud af samarbejdet.
Virksomhederne står ofte med en konkret grøn udfordring, som de enten mangler tid eller kompetencer til at løse selv. Derfor giver det stor værdi, at virksomheden kan få et skræddersyet team af nyuddannede akademikere med de rette kompetencer til at løse opgaven. Det Grønne Rejsehold kan hjælpe med mange forskellige udfordringer for virksomhederne, men det vigtigste er, at det er reelle problemstillingerne virksomhederne ønsker løst.
For de nyuddannede giver Det Grønne Rejsehold indsigt i hvordan de kan bruge deres uddannelse ind i den grønne omstilling og erfaring på CV’et. Det er igennem tværfaglighed, vi kan løfte den grønne omstilling, og i Det Grønne Rejsehold ser vi, at kandidater med vidt forskellige baggrunde kan komme med vinkler ind i problemløsninger, som virksomheden ikke tidligere har set eller tænkt. Flere nyuddannede kommer efterfølgende i job som miljøkoordinator, men rigtig mange kommer i jobs, hvor de varetager en stilling, hvor den grønne omstilling bliver en del af andre opgaver i virksomheden der også skal løses. Mange små og mellemstore virksomheder har ikke mulighed for at ansætte en fuldtidsmedarbejder udelukkende med fokus på den grønne omstilling, men her er en kandidat fra Det Grønne Rejsehold en god løsning.
Hvordan fungerer konceptet i praksis?
Hvert år i september udvælges ca. 30 nyledige akademikere fra henholdsvis Aalborg Universitet og UCN til at komme på Det Grønne Rejsehold. For at komme i betragtning til rejseholdet, skal den nyledige sende en motiveret ansøgning og en video, hvorefter de mest egnede kandidater udvælges.
Når Det Grønne Rejsehold er besat, gennemgår de Det Grønne Kursus, som løber over 8 intense kursusdage. Til kurset har NBE håndplukket de temaer, som kandidaterne skal kende til dels for at løse virksomhedernes grønne udfordringer og dels ud fra de tendenser vi ser i det nordjyske erhvervsliv. På kurset arbejder deltagerne med temaernes grundlæggende teorier, men i høj grad også med oplæg fra de dele af erhvervslivet som har implementeret de enkelte løsninger.
Derefter kommer deltagerne i grupper, hvor de arbejder med virksomhedernes problemstillinger i ca. 4 uger. Grupperne består af ca. 5 deltagere som er fordelt på 6 virksomheder. Virksomhederne i 2021 er: Aalborg Zoo, Ambercon, Eurofins VBM Laboratoriet A/S, Genplast, Vesthimmerland Kommune og Man Energy Solutions.
Projektet har siden 2015 givet stor værdi for både virksomheder og nyuddannede ved at skabe gode match mellem ledige og virksomheder, der mangler kvalificeret arbejdskraft.
I 2020 var 18 ud af 24 deltagere på DGR i ansættelse 9 uger efter endt forløb. ”Rejseholdet i 2020 førte på trods af en Corona-pandemi til en ansættelse for næsten 100% af kandidaterne” fortæller Lene Dahl, jobcenterrådgiver, Aalborg Jobcenter. Derfor kører DGR også i 2021 som et samarbejde mellem NBE og Jobcenter Aalborg.
Selvom vi ikke har haft mulighed for at stille op til jeres spændende arrangementer, så bliv endelig ved med at henvende jer, for mine kollegaer og jeg hjælper og erfaringsudveksler gerne i det omfang, at det er muligt.
/ Anne Mette Dalum, projektleder for Det Grønne Rejsehold, NBE: 2520 2420 / anne.mette.dalum@aalborg.dk