Case: Returloop for genanvendelig akryl
Induflex A/S, Vink Plast Aps, Business Rebild
Partnerne
– Induflex A/S i Støvring har mere end 30 års erfaring inden for plast og plastbearbejdning. De producerer tekniske og kreative emner til både belysning, design, in-store og industri. I forbindelse med lanceringen af Green CastⓇ har Induflex haft et ønske om at igangsætte en tilbagetagningsordning – et retursystem for PMMA-emner.
– Vink Plast ApS er en af de største distributører af plast i Danmark. Vink Danmark er en del af koncernen Vink Holding, der opererer i 19 europæiske lande. Vink Danmark importerer plastmateriale fra hele Europa og sælger det videre til produktionsvirksomheder i Danmark – både som plastelementer/plader og færdiglavede produkter. Derudover leverer de plastelementer og produkter til B2B-markedet i Danmark.
– Business Rebild er den lokale erhvervsfremmeaktør i Rebild Kommune. I dette projekt har det været Business Rebilds funktion at agere lokal projektleder. De har stået for det administrative, projektstyringen og for at sikre fremdrift og sparring. I projektet har de bidraget med lokalt kendskab og koordinering med lokale indsatser samt været med til at skabe rammerne, hvor partnerne kunne udvikle projektidéer. Fremadrettet vil de hjælpe med netværk og støtteordninger i efterfølgende projekter.
Projektet er medfinansieret af EU’s regional fond.
To virksomheder med en fælles mission
Udgangspunktet for projektet var oprindeligt, at Induflex ønskede at skærpe deres bæredygtig virksomhedsprofil, og de havde i den forbindelse blandt andet fokus på den store mængde fraskær og spåner fra deres produktion. I starten af projektet blev det afsøgt, hvilke muligheder Induflex havde for at skabe et returloop med deres restmaterialer. Afdækningen resulterede i, at Induflex blev opmærksomme på muligheden for at samarbejde med den italienske virksomhed Madreperla sammen med Vink. Madreperla producerer genanvendt PMMA og forhandler det gennem Vink, der allerede var Induflex’ forretningspartner. Virksomheden Vink er i dag ene-distributør af det genanvendelige støbte PMMA Green CastⓇ. Induflex er en ordreproducerende plastvirksomhed, og de køber nogle af deres råmaterialer hos Vink. Inden projektet var Induflex allerede kunde hos Vink og gennem samarbejdet fandt de ud af, at de havde en fælles mission – at genanvende afskær fra deres produktioner. Da Induflex kontakter Vink, med henblik på at forme et partnerskab, har Vink allerede igangsat et arbejde omkring at undersøge, hvorvidt det er muligt at genanvende produktionsafskær. De to virksomheder havde dermed samme mission og heraf udsprang partnerskabet.
Akryl får nyt liv
Som partnere har de muligheden for at samle større mængder af afskær og sammen sende det via den tyske virksomhed Perkutherm, der sorterer og findeler akrylen, og derefter sendes den videre til producenten af råplader. Den økonomiske og miljømæssige fordel i samarbejdet ligger netop i, at Induflex og Vink ved at samle deres afskær tilsammen kan sende store mængder afsted til genanvendelse. Igennem projektet udvikledes to loops, der begge har til formål at fremme genanvendelsen af PMMA. Det første loop omfatter produktionsfraskær af PMMA fra Vinks og Induflex’ produktion og returnering med henblik på konvertering til nye Green CastⓇ-plader, som begge virksomheder producerer produkter af. Partnerskabet muliggør, at det produktionsafskær, virksomhederne sammen sender til genanvendelse, ender tilbage hos dem selv, og derved mindskes spild og forbruget af virgine råmaterialer. I det andet loop, der dog ikke realiseret endnu, er planen at endnu et led inddrages – nemlig kunderne, som får mulighed for at returnere udtjente akrylprodukter til genanvendelse. Målet er at få kundeniveauet koblet på første loop og dermed få udbredt returloopet for udtjente produkter af Green CastⓇ og andet PMMA.
Tryk her for at se videoen, hvor partnerne fortæller om samarbejdet.
Starten på endnu mere cirkularitet
Samarbejdet i CIP-projektet omkring at skabe et returloop med 100% genanvendt PMMA, har givet blod på tanden for både Induflex og Vink. Begge virksomheder ønsker at være med til at drive markedet og sætte scenen for materialernes genanvendelse. Overordnet har virksomhederne oplevet, at de gennem projektet har fået større indsigt i arbejdet med cirkulære processer i samarbejde med partnere, og ikke mindst at der er en forretningsmæssig fordel i partnerskaber. Induflex har siden projektets start indgået i flere cirkulære projekter af samme karakter som CIP-projektet. Også Vink Danmark har oplevet stor positiv effekt af partnerskabet, da det har fremskyndet deres igangværende arbejde med cirkulær økonomi og værdikædesamarbejde. Værdiskabelsen i partnerskabet mellem Induflex og Vink er netop at opnå konkurrencefordele ved at være de første på markedet, der kan tilbyde en bæredygtig returløsning på PMMA. Yderligere har det haft stor værdi for virksomhederne, at de sammen har udviklet et effektivt system, der både sparer tid, simplificerer sorteringen for medarbejderne, giver højere genanvendelsesgrad og tillader fuld sporbarhed af deres affald. Begge virksomheder er enige om, at både samarbejdet og projektet med fortsætter efter CIP-projektets afslutning.
Har du lyst til at læse mere om de bedste cases og resultater fra CIP-projektet, så dyk ned i vores inspirationskatalog ved at trykke på linket her.