Chipsfabrikken, Crispo Denmark, i Tårs har indgået et samarbejde med insektavleren Martin Dahl, der betyder, at de kartofler, der af kvalitetsmæssige årsager bliver kasserede, ender som insektfoder. Et samarbejde der både giver økonomisk mening for de to virksomheder men også for miljøet.
På fabrikken i Tårs producerer System Frugt hvert år 4 mio. poser chips, der alle lever op til høje kvalitetskrav. Den høje standard betyder, at nogle kartofler må kasseres, og tidligere blev de kørt på biogasanlæg. Men efter en bæredygtighedsscreening af virksomheden er det fortid – for nu kan kartoflerne bruges som insektføde, hvilket er en bedre udnyttelse af ressourcen end bioforgasning.
Martin Dahl avler insekter, der bl.a. bruges som foder i landets zoologiske haver, og her falder de kasserede kartofler i god jord. Kartoflerne bruges nemlig som god og billig foder til insekterne. Martin henter ca. 200 kg. kasserede kartofler om ugen, som iværksættervirksomheden får gratis mod selv at hente dem.
Samarbejdet er en god forretning for de to virksomheder som hhv. sparer transportudgiften til biogasanlægget og hhv. får en næsten gratis råvare. ”Vi sparer transportudgiften til biogasanlægget, men for os giver det også god mening, at de kartofler, som bare skulle havde været smidt ud, kan få en ny værdi hos nogle andre. Det ligger godt i tråd med vores fokus på bæredygtighed” fortæller Flemming Davidsen, der er er fabrikschef hos Crispo Denmark, som ejes af System Frugt.
Modtageren af kartoflerne er også glad for samarbejdet. ”For os er det en god løsning, fordi vi ellers skulle have været ude at købe almindelige gode kartofler, som nu i stedet kan blive spist af mennesker – for insekterne er jo ligeglade med skrammer eller pletter” fortæller Martin Dahl, der er indehaver af MD ApS.
Bag det nye samarbejde står Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE), der er et regionalt virksomhedsnetværk. Som medlem af netværket får virksomhederne tilbudt en bæredygtighedsscreening, hvor et hold af erfarne fagfolk kommer ud og gennemgår virksomheden. Resultatet af bæredygtighedsscreeningen er en liste over potentielle ressourceoptimeringer og forretningsmuligheder med et bæredygtigt perspektiv. Hos chipsfabrikken i Tårs var et af de konkrete resultater efter screeningen et samarbejde med den lokale insektproducent MD ApS.
”Samarbejdet mellem de to lokale virksomheder er et godt eksempel på en grøn industrisymbiose, der både giver økonomisk mening for virksomhederne men også er en gevinst for miljøet” fortæller Henrik Dam, der er konsulent hos Hjørring ErhvervsCenter og fagperson i NBE inden for erhvervsudvikling.
En grøn industrisymbiose er et kommercielt samarbejde, hvor restprodukter fra én virksomhed genanvendes som en ressource hos en anden virksomhed. NBE spænder over mange forskellige typer af virksomheder, og netværket har tidligere stået bag grønne industrisymbioser om alt lige fra rejeaffald til glasfibermateriale og overskudsvarme.