Case: Lokale loops omkring blød plast
Genplast, Vesthimmerlands Forsyning, Vesthimmerlands Kommune, Erhverv Væksthimmerland, Aalborg Universitetshospital Farsø
Partnerne
– Genplast i Farsø er førende inden for genanvendelse af plast. Virksomheden kværner, vasker, pelleterer og sorterer plasten, så den bliver genanvendelig til nye formål. De genbruger også noget af plasten selv i forskellige produkter, bl.a. kabelbånd, som de sælger videre. Hermed er Genplast med til at spare miljøet for unødvendig forurening.
– Vesthimmerlands Forsyning i Løgstør er en moderne forsyningsvirksomhed, der har flere aktiviteter inden for affaldssortering – herunder indsamling og afsætning af genanvendelige materialer.
– Aalborg Universitetshospital Farsø er et moderne hospital, som ønsker at bidrage til nye løsninger og samarbejdsflader, som kan inspirere og præge andre hospitaler i Danmark.
– Vesthimmerlands Kommune har været lokal projektleder i partnerskabet og har varetaget projektstyringen for at sikre fremdrift og sparring. De har med lokalt kendskab hjulpet med at etablere og styrke samarbejdet på tværs af partnerne.
Projektet er medfinansieret af EU’s regional fond.
Blød plast i lokal cirkulation
Den oprindelige idé i pilotprojektet var at indhente data om indsamling og genanvendelse af blød plast, så Genplast var i stand til at komme med anbefalinger til Miljøstyrelsen i forhold til den nye affaldslov og standardiseringen af affaldssortering. Formålet med partnerskabet mellem Genplast og Vesthimmerlands Forsyning var først og fremmest at indsamle den bløde plast fra husholdninger i et udvalgt område i kommunen, for derved at vise hvor store mængder blød plast det var muligt at genanvende. Derudover var det også essentielt at vise, at borgerne var i stand til at sortere plasten korrekt ude i hjemmene. Ud fra dette pilotprojekt skulle det vurderes, om det gav mening økonomisk at indsamle den bløde plast separat. Vesthimmerlands Forsyning stod for indsamlingen af plasten og Genplast stod efterfølgende for forarbejdningen, så plasten igen kunne anvendes i nye produkter.
Tryk her for at se videoen, hvor partnerne fortæller om samarbejdet.
Fra affald til kabelbånd
Både indsamlingen af blød folie fra husstande og bearbejdelsen af plasten til genanvendelse gav rigtig gode resultater, hvilket betød, at projektet udviklede sig til at omfatte indsamling af flere typer plast fra flere indsamlingssteder. Der åbnede sig en mulighed for at skabe et lokalt cirkulært loop, hvor indsamlet plast, fra både husholdninger, genbrugspladser og Aalborg Universitetshospital Farsø, kunne genanvendes i nye produkter, der blev brugt lokalt. Ved at sortere den bløde og hårde plast for sig, var det muligt at genanvende plasten mere målrettet – og hermed opnå en høj kvalitet og genanvendelsesprocent. Den øgede indsamling af plast har givet grobund for endnu flere cirkulære tiltag i løbet af projektperioden. I et samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune og Genplast er der bl.a. blevet søsat et lokalt projekt, hvor den genanvendelige bløde plast bliver omdannet til kabelbånd til nedgravning. Yderligere vil plasten med den bedste kvalitet kunne laves til ny folie, som vil kunne anvendes igen i Vesthimmerland – f.eks. til indsamlingsposer hos Vesthimmerlands Forsyning. På den måde er det muligt at skabe et lokalt loop.
Gode resultater baner vej for nye projekter
Igennem projektet er det blevet tydeligt, at der er et stort potentiale i at indsamle blød plast fra husholdninger, genbrugspladser og sygehuse – også større end projektet nåede at opnå. Resultatet af partnerskabets samarbejde har tilmed vist, at det vil være muligt for Genplast at indgå samarbejde med endnu flere, der genererer plastaffald. En oplagt, fremtidig mulighed kunne f.eks. være det nye supersygehus i Aalborg, hvor Genplast vil være i stand til at aftage plastaffald og gøre det genanvendeligt.
Projektet har tydeligt vist, at det er muligt at opnå en høj genanvendelsesprocent, hvis plasten bliver kildesorteret korrekt ude ved brugerne, både private husstande og virksomheder. Ligesom med kabelbåndene bliver det interessant at se, hvilke andre lokale formål plasten fremadrettet kan genanvendes til.
Har du lyst til at læse mere om de bedste cases og resultater fra CIP-projektet, så dyk ned i vores inspirationskatalog ved at trykke på linket her.