Partnerne
– Entomass i Løkken er en ung virksomhed, der sætter bæredygtighed og cirkulær økonomi højt på dagsordenen. Virksomheden blev etableret i 2017, og producerer larver fra en flueart, Black Soldier Fly, der afsættes til foder til ikke-produktionsdyr. Larverne spiser organisk affald fra lokale fødevarevirksomheder svarende til 1500 tons/år. Der produceres cirka 100 ton frass, der er fluelarvernes efterladenskaber, pr. år.
– Champost i Thy producerer og sælger et bredt sortiment af naturgødet jord og belægningsmaterialer. Kerneproduktet er naturgødet jordforbedring, der består af salmonella- og ukrudtsfrit hestemøg, der stammer fra lokale landmænd. Champost er bygget på faglig know-how, erfaringer og grundighed. Virksomheden produktudvikler løbende og har fokus på at levere naturlige produkter og bæredygtige løsninger.
– Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark har været projektleder på projektet, og har bidraget med viden om cirkulær økonomi, cirkulær innovation og ikke mindst kendskab til lokale muligheder. Projektet er medfinansieret af EU’s regional fond.
Projektet er medfinansieret af EU’s regional fond.
Fra affald til gødning
Entomass producerer fluelarver, som indeholder 50% protein og 30% fedt. Fluelarverne lever af vegetabilske rest- og overskudsprodukter fra fødevareindustrien i Nordjylland og anvendes til foder hos lokale producenter. Insekterne er yderst effektive til at udnytte deres foder til vækst, og derfor er de et bæredygtigt alternativ som både foder. Fluelarveproduktionen har et restprodukt i form af frass, fluelarvernes afføring. Indtil nu har Entomass skullet betale for at bortskaffe frass til forbrænding. Den oprindelige tanke med projektet var at finde en metode, hvorpå Entomass var i stand til at upcycle frass til et gødningsprodukt. Gennem projektet har Entomass indgået et partnerskab med virksomheden Champost, der tilbyder et bredt sortiment af naturgødningsprodukter. Projektet blev initieret med henblik på, at frassen skulle anvendes som et nyt gødningsprodukt hos Champost i stedet for at være affald hos Entomass.
Tryk her for at se videoen, hvor partnerne fortæller om samarbejdet.
Innovation og bæredygtighed finder vej
Når man betræder uberørt land, opstår der ofte udfordringer og spørgsmål, der kan være svære at finde svar på. Først og fremmest skulle den juridiske status af frass afklares. Den juridiske status beror på flere regler – både europæiske forordninger og nationale fortolkninger heraf. Både Entomass og Champost er derfor blevet supporteret af Aalborg Universitet (Institut for Planlægning) og NBE igennem projektet for at afdække muligheder og barrierer indenfor den nuværende lovgivning. Det resulterede i en udarbejdelse af et notat baseret på en række interviews med europæiske aktører og gennem afholdelse af innovationsboard med deltagere fra fire styrelser. Derudover blev der foretaget en række praktiske forsøg og tests hos begge partnerne, for at få det cirkulære samarbejde til at lykkes. Entomass undersøgte håndteringen af frassen med sigtning, pelletering og arbejdsgange. Champost foretog undersøgelser af frass som gødning med planteforsøg og produktudviklede insektgødningen med produktnavn og valg af emballage, så den kunne indgå i deres sortiment. Insektgødningen bliver endda pakket i 100% komposterbare poser, der nedbrydes til vand, CO2 og biomasse.
Fra insekterne til forbrugerne
Resultatet af projektet er både helt nyt, innovativt og klar til at blive lanceret. Partnerskabet mellem Entomass og Champost har nemlig resulteret i Champost Insektgødning, der er et helt nyt produkt på markedet. Fluelarvernes efterladenskaber hos Entomass er nu ikke længere et affaldsproblem, men derimod et cirkulært, lokalt og bæredygtigt alternativ til kunstgødning. Insektgødningen forbedrer jorden, styrker planterne og samtidig lukker den nogle kredsløb i foder- og fødevareforsyningen. Resultatet af partnerskabet mellem Entomass og Champost er indbegrebet af bæredygtighed og cirkularitet.
Har du lyst til at læse mere om de bedste cases og resultater fra projektet “Cirkulær Innovation i Partnerskaber”, så dyk ned i vores inspirationskatalog ved at trykke på linket her.