Det Cirkulære Nordjylland er et vigtigt fokusområde for NBE og for hele regionen. Visionen for Det Cirkulære Nordjylland er at gøre det nemt og attraktivt for erhvervslivet og kommunerne at deltage i samt skabe cirkulære processer. Konceptet skal bidrage til forbedringer indenfor miljø, vækst og social bæredygtighed. Via samarbejde på tværs skal Nordjylland mindske mængden af affald til forbrænding, øge genanvendelsen og genbruget i virksomhedernes produktion, øge mængden af cirkulære tiltag i kommunerne samt skabe nye jobmuligheder.
Ressourceloops og samarbejde på tværs
Det Cirkulære Nordjylland er et samarbejde mellem NBE, erhvervslivet, Business Region NorthDenmark, Eniig, Aalborg Universitet, kommunerne og erhvervscentrene. Visionen om Det Cirkulære Nordjylland baserer sig på to overordnede spor. Sporene løber parallelt og understøtter hinanden:
Oprettelse af ressourceloops (Spor 1) og koordinering af samarbejdet mellem kommunale genbrugspladser og regionens virksomheder (Spor 2).
Spor 1
De regionale ressourceloops oprettes primært inden for plast, elektronik og IT, byggeri, metal, tekstil og biomasse. Vi er allerede i gang med at oprette ressourceloops inden for plast, hvor affald fra én virksomhed kan indgå som en ressource i en anden virksomheds produktion. Et eksempel er virksomheden Aage Vestergaard Larsen i Mariager Fjord. Her genanvendes f.eks. havemøbler, der kan omdannes til ny plast og indgå som råvare i plastindustrien. Et andet ressourceloop inden for plast er etableret i samarbejde med virksomheden EPS Recycle i Thisted, hvor man omdanner flamingo til plastgranulat, der kan omsmeltes til nye plastprodukter. Inden for byggeri og udbud har vi et stærkt samarbejde med virksomheden Gamle Mursten, hvor hele regionen er inviteret ind til at arbejde mod at det er en nordjysk standard, at vi sender mursten til genbrug i forbindelse med nedrivning.
Spor 2
Affaldet fra de nordjyske affaldsselskaber og kommuner skal aktiveres i indsatsen for at øge genbrug og genanvendelse. Borgernes affald indsamles og skal derefter sorteres og sendes retur til virksomhederne, som kan skabe jobs og tjene penge på det. De nordjyske offentlige forsyningsselskaber har i samarbejde etableret arbejdsgrupper indenfor flamingo, mursten, hårde hvidevarer og hård plast.
Også fokus på social bæredygtighed
I det Cirkulære Nordjylland er det også ambitionen at sætte fokus på social bæredygtighed ved at tænke borgere på kanten af arbejdsmarkedet ind i de nye jobfunktioner inden for sortering, istandsættelse og reparation. Et eksempel på det er affaldsselskabet AVV i Hjørring. Her istandsætter borgere på kanten af arbejdsmarkedet bl.a. cykler indleveret på genbrugspladsen og sælger dem i AVV’s genbrugsbutik.
Nordjylland har fået en ny fælles dagsorden, og arbejdet med at skabe Det Cirkulære Nordjylland er støttet af Business Region North Denmark. Det brede samarbejde mellem virksomheder, kommuner og vidensinstitutioner på tværs af kommunegrænser er nøglen til Det Cirkulære Nordjylland – og et cirkulært Danmark.
Find folder om Det Cirkulære Nordjylland og læs magasinet Det Cirkulære Nordjylland, der præsenterer nordjyske virksomheder, som arbejder med cirkulær økonomi.
Megaprojekter i samarbejde med AAU
Aalborg Universitet (AAU) og Aalborg Kommune har sammen lanceret initiativet “Megaprojekter”, der kobler studerende i tværfaglige grupper til virksomheders bæredygtige projekter. Læs mere om Megaprojekter.