
Den 18. maj blev BILA A/S kåret som Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017 i forbindelse med en velbesøgt virksomhedsworkshop om cirkulær økonomi. Fem virksomheder var nominerede til at modtage prisen.

Feltet var meget tæt i mellem de 5 nominerede, men det at få volumen og omstilling i den industrielle verden’s tankesæt omkring det cirkulære gjorde udslaget. BILA A/S er totalleverandør inden for automatiseringsløsninger med robotter. Virksomheden viser med sin alsidige forretningsmodel, at det er muligt at drive god forretning i den cirkulære økonomi. Som BILA’s CEO Jan Bisgaard Sørensen fortæller; “Vi arbejder hver dag på at optimere levedygtigheden og genanvendelsesgraden af vores produkter, og vi er meget bevidste om, hvordan vores automatiseringsløsninger bidrager positivt til vores kunders økonomi – og dansk samfundsøkonomi generelt.”
De øvrige nominerede virksomheder var:
- Better World Fashion, der laver bæredygtige skindjakker af 98% genanvendte materialer.
- ELSK, der designer og sælger økologisk tøj til den bevidste forbruger.
- Pack and Sea, der udlejer fiskekasser. Kasserne er ejet af Pack and Sea, og de recirkuleres fra fiskefartøj til fiskeaktion til slutkunde.
- Aage Vestergaard Larsen, som arbejder med forædling af plastaffald til nye, genanvendelige råvarer. Mere end 97% af den plastaffald, som de modtager, kan oparbejdes til et højkvalitetsprodukt.
Prisen blev uddelt af Det Nordjyske Virksomhedspanel (Spar Nord Bank, HjulmandKaptain og Aalborg Universitet) i samarbejde med NBE. Bedømmelsen af de nominerede virksomheder blev foretaget af et ekspertpanel bestående af bestyrelsesformand Connie Hedegaard, CONCITO, miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, Dansk Industri, og professor Arne Remmen, Aalborg Universitet.
Cirkulær økonomi
Cirkulær økonomi handler om optimal udnyttelse af de naturlige ressourcer i produktionen af varer til at understøtte forbrugerens umættelige krav om øget forbrug.
Ved cirkulær økonomi recirkuleres produkter og materialer gennem istandsættelse og genfremstilling, genbrug, materialegenanvendelse, vedligeholdelse og reparation samt lang levetid på produkterne. Det er derfor vigtigt, at anvendte materialer ikke indeholder miljø- og sundhedsfarlige stoffer, så disse kan genanvendes, samt at produkter er produceret, så reparationer og senere adskillelse med henblik på genanvendelse af materialerne er muligt.
Cirkulær økonomi er kort og godt et opgør med ”køb-og-smid-væk”-mentaliteten. Virksomheder skal således redesigne forretningsmodeller og produkter, mens forbrugeren skal overbevises om at vælge andre produkter eller leje frem for, at eje. Hvis dette lykkedes kan den cirkulære økonomi flytte bæredygtighedsdagsordnen fra at omhandle fravalg til i højere grad at omhandle tilvalg.
Politikere – såvel nationale som i EU – er enige om, at cirkulær økonomi er et satsningsområde. Dette kan ses via EU’s handlingsplan for cirkulær økonomi og den danske regerings rådgivende udvalg, der inden sommer 2017 skal fremsætte anbefalinger til, hvordan dansk erhvervsliv kan omstilles til en mere cirkulær økonomi.
Finalistrapport
Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017 – finalistrapport
Slides
De fem finalister – Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017 v/ Post Doc. Rikke Dorothea Huulgaard og Ph.d. stud. Edward Vingwe
Video fra dagen